За марката

Историята на марката Jeep®

 

Култовата марка Jeep® е позната по цял свят като завинаги свързана със свободата, притежаваща възможности и приканваща към приключения. Всеки отделен Jeep има уникална история, с богато наследство, което започва още от оригиналния Willys MA.

Нашата история е Вашата история. Собствениците на Jeep отдавна знаят, че зад думите: „Отиди, навсякъде, направи, каквото поискаш” (Go Anywhere, Do Anything®) се крие начин на живот, а не просто слоган на поредната рекламна кампания. Разгледайте нашата легендарна моделна линия, след което създайте своята собствена история с Jeep 4×4.

1940

Роден в сърцето на битката, Go-Anywhere, Do-Anything® Jeep 4×4 се превръща в герой за хиляди съюзнически войници по целия свят. Еднакво героичните цивилни автомобили Jeep от  40-те години на миналия век утвърждават марката като безспорен лидер в 4х4 технологията.

1950

50-те години на миналия век е периодът на възход на инженерните технологии в автомобилите, както и времето на разцвет на автомобилите за отдих. Антикомформистите, любители на свободното придвижване помагат за лансирането на Jeep® Jamborees. Именно те са причината продажбите на седемте модела в гамата да достигнат нови висоти.

1960

Новият Jeep® Wagoneer постига несравнимо усъвършенстване, зареден с иновации. Престижът и индивидуалността са водещите ценности. Гамата на марката Jeep се разраства и вече включва 14 модела – за работа, забавление, отдих и луксозен транспорт.

1970

Лидерството на Jeep® в 4х4 сегмента продължава и през 70-те години на миналия век с представянето на първата перманентна 4х4 система. Спортният Cherokee (SJ) с 2 врати печели наградата за 4WD (4 Wheel Drive) на годината. Шест моделa спомагат за повишаване на продажбите до най-високите нива за всички времена.

1980

Новият Jeep® Cherokee (XJ) прави истинска революция в 4х4 сегмента. Мощният XJ въвежда едни от първите технологични решения в сегмента, включително: първият компактен SUV с четири врати, първата монокок (UniFrame) конструкция, първата перманентна система 4х4 с възможност за смяна на режима в движение.

1990

През 1993 г. се появява новият Jeep® Grand Cherokee (ZJ) и налага нов стандарт в автомобилостроенето, благодарение на уникалния си баланс от възможности за пътуване по настилка и в офроуд условия. През 1997 г. е представен Wrangler (TJ) с новото си окачване с пружини. През 1999 г. новият Grand Cherokee (WJ) е пуснат на пазара и се доказва като SUV автомобилът с най-добри възможности. През това десетилетие продажбите се покачват до 629 хил. автомобила.

2000

2003 година се оказва емблематична за марката с появата на Wrangler Rubicon – автомобилът с най-добри възможности, произвеждан някога от Jeep. Новият Wrangler с 4 врати, наречен “Unlimited”, превзема сегмента с гръм и трясък. Compass и Patriot са първите представители на Jeep в сегмента на компактните мултифункционални автомобили.

През 2011 г. е пусната нова версия на Grand Cherokee, която печели възторжените отзиви на критиката. През 2013 г. версията е доработена и получава много нови стилистични подобрения, включително и нов 3.0L EcoDiesel ™ двигател (наличен по-късно). Новият Cherokee 2014 заменя Liberty и прави сериозна заявка да предефинира средния сегмент.

През 2020 г. легендарната марка електрифицира 2 от моделите си – Jeep Compass и Jeep Renegade, като и двата Jeep-а се предлагат с плъгин хибридни двигатели.

През 2021 г. легендарният модел Wrangler също се сдобива с плъгин хибридна версия. Същата година Jeep® пуска на европейския пазар пикапът с невероятни възможности –  Gladiator.