Jeep Grand Cherokee 4xe спечели наградата 2023 Green 4×4

15 November 2022

Новият модел Jeep Grand Cherokee 4xe Plug-in Hybrid получи наградата 2023 Green 4×4 от водещото браншово издание Green Car Journal. Отличието беше връчено на автомобилното изложение в Сан Антонио, Тексас.

За първи път Jeep Grand Cherokee предлага задвижване с Plug-in хибридна система като потвърждение на стратегията за разширяване на електрифицираната гама на марката в мисията за постигане на свобода с нулеви емисии. Технологията Plug-in Hybrid на Grand Cherokee 4xe гарантира характерните за Jeep офроуд способности за приключения, забавление и сигурност във всяка ситуация, като същевременно осигурява безпрецедентна мощност, икономия на гориво и екологичност.

Електрифицираните и все по-ефективни системи за задвижване играят важна роля в стратегическия план Dare Forward 2030 на Stellantis за намаляване на глобалния въглероден отпечатък с 50% до 2030 г. и за превръщането в световен лидер чрез постигане на нулеви въглеродни емисии до 2038 г.

„Новият модел Jeep Grand Cherokee 4xe върши великолепна работа и отговоря на нуждите на широк кръг купувачи. Наградата е напълно заслужена не само заради изключителната проходимост на автомобила и възможността да измине до 48 км само с енергията от батерията, но и поради изтънченото усещане и цялостното изживяване при всекидневно шофиране“, каза Рон Коган, редактор и издател на Green Car Journal и GreenCarJournal.com.

Задвижващата Plug-in Hybrid система на Jeep Grand Cherokee 4xe се състои от високотехнологичен 2,0-литров бензинов турбо двигател, два електрически мотора, високоволтова батерия и 8-степенна автоматична трансмисия. Общата комбинирана мощност възлиза на 380 к.с. и 640 Нм въртящ момент. Този ресурс осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди и възможност за теглене на ремарке с тегло до 2300 кг. В изцяло електрически режим пробегът е до 48 км (в градски условия до 51 км).

Като лидер в сегмента по отношение на 4х4 проходимостта Jeep Grand Cherokee 4xe се предлага стандартно с двустепенна трансферна кутия (2,72:1 low-range gear ratio; 47,4:1 crawl ratio). Въздушното окачване Quadra-Lift осигурява до 27,5 см пътен просвет и възможност за преодоляване на водни препятствия с дълбочина до 61 см.