Поръчките на Jeep® Avenger достигат 40 000 броя и увеличават дела на марката в B-SUV сегмента в Европа

26 September 2023

Изцяло електрическият Jeep® Avenger е в основата на нарастващото присъствие на марката Jeep в силно конкурентния B-SUV сегмент на европейския пазар. Европейският автомобил на годината 2023 вече е получил над 40 000 клиентски поръчки от представянето си на изложението в Париж през миналата година.

 

Благодарение на търсенето на Avenger в периода между януари и август тази година продажбите на марката Jeep в B-SUV сегмента се увеличиха с 33,5% в сравнение с миналата година, което съответства на увеличение на обемите от 60% спрямо ръста на индустрията в сегмента от 12,8%. През последните три месеца първите доставки на Jeep Avenger на още няколко пазара допринесоха за ръста на продажбите на марката в сегмента.

 

Търговският импулс на Jeep Avenger се допълва от широкото признание в индустрията за първия изцяло електрически SUV на марката. Проектиран и произведен като истински Jeep от първия ден, Avenger вече натрупа 10 награди, включително 2023 Европейски автомобил на годината, Най-добър семеен SUV в конкурса Women’s World Car of the Year 2023 и Електрическа кола на годината в Top Gear UK Awards.

Над 40 процента от потвърдените клиентски поръчки за Avenger са за версията BEV, доказателство за нарастващия интерес на клиентите към изцяло електрическата модификация на модела.

 

Успехът на новия Jeep Avenger е придружен от силен импулс в продажбите на Jeep Renegade, който е в крак с обема, постигнат миналата година, с повече от 32 000 регистрирани единици срещу 31 705 през същия период на 2022 г.

 

Ерик Лафорж, ръководител на марката Jeep в Европа, каза: „Jeep Avenger е проектиран да отговаря перфектно на нуждите на европейските клиенти и това се доказва от впечатляващите резултати, които Avenger постига в цяла Европа. Успехът на Jeep Avenger се допълва от силния импулс на продажбите на Jeep Renegade, който расте година след година, демонстрирайки, че двете превозни средства се допълват взаимно, като предлагат две напълно различни, екологични и завладяващи продуктови алтернативи във високо конкурентния пазар на B-SUV.”

 

Avenger и Renegade са две допълващи се превозни средства, които също стимулират растежа на марката Jeep в B-SUV LEV сегмента. В Европа Jeep се нарежда на пето място с пазарен дял в SUV сегмента от 10,6% (срещу 9,6% миналата година), докато в Италия марката надделява над сегмента с 49,9% пазарен дял. Също така в Италия Renegade все още е един от фаворитите на клиентите и показва силни продажби. Той доминира в B-SUV сегмента със 7,9% пазарен дял в сравнение със 7,5% миналата година, а процентът на марката скача до 11,4%, когато се комбинира с 3,5% пазарен дял на Avenger. Освен това марката Jeep постига силни резултати в Германия, Испания, Полша и Холандия с двуцифрен процент на пазарен дял.

 

Изцяло електрически Jeep Avenger

Avenger събира ДНК-то на марката Jeep в компактен SUV с уникална комбинация от възможности, стил, функционалност и технология. Чист израз на „концентрирана свобода“, Avenger предлага представянето на търговската марка на Jeep в компактна форма, за да гарантира спокойствие при всякакви условия, както на пътя, така и извън него. Новото електрическо задвижване включва уникален 400-волтов електродвигател, за да предложи пробег до 400 км WLTP и до 550 км при градско шофиране, а способността му за бързо зареждане осигурява на водачите дневната им доза енергия за 30 километра само в рамките на три минути.

 

Четири нива на оборудване са налични за Jeep Avenger в зависимост от пазара и всяко от тях има специфична мисия:

Avenger – новият авантюрист

Longitude – готината страна на това да отидеш където си поискаш

Altitude – повече технологии и ексклузивност

Summit – манифест на свободата.

Според пазарните данни клиентите са избрали двете най-високи нива на оборудване (Altitude и Summit) на 80% от продадените автомобили Jeep Avenger. Предпочитаният цвят е Vulcan (черен) с 30% от общите продажби.

 

Jeep Renegade

Фаворит на клиентите в B-SUV сегмента, Jeep Renegade съчетава несравними офроуд възможности с размери и стил, които са идеални за наслада от градския начин на живот. Renegade е автомобил за кратки пътувания в града благодарение на своята пъргавина и функции за управление, но също така идеалният SUV за откриване на нови пътеки. Jeep Renegade се предлага във версия 4xe Plug-in Hybrid, която съчетава четирицилиндров бензинов турбо двигател с мощен електрически мотор за по-добро представяне и пълен комфорт.

 

 

Всички данни се отнасят за периметъра на EU29 – от началото на годината август 2023 г.