Jeep Avenger e избран за „Електрически автомобил на годината“ в конкурса TopGear.com Electric Awards 2023

06 April 2023

Новият Jeep Avenger продължава да печели престижни международни награди. Той е избран за „Електрически автомобил на годината“ и за „Най-добър електрически градски автомобил“ в конкурса Electric Awards 2023 на TopGear.com, който обхваща най-добрите електрически превозни средства в широк спектър – от градски до хиперколи.

Джак Рикс, издател на Top Gear, коментира успеха на Jeep Avenger: „Това е един от онези автомобили, проектирани от хора, които се наслаждават на работата си. Формите, материалите, цветовете и графиките са модерни и са съчетани много добре. Технологията е доказана и много прецизно усъвършенствана, а дизайнът на автомобила е отличен, като се предлага и на добра цена. Той е по-скоро достъпен, отколкото ексклузивен. Това е много добро нещо за сегашните времена.“

В конкурса Jeep Avenger спечели и наградата „Най-добър електрически градски автомобил“, за което TopGear.com коментира: „Avenger е компактен и по-къс от повечето кросоувъри, благодарение на което лесно се движи по тесните улици. Цялата каросерия е защитена в долната част от черна облицовка, която ще я предпази, ако водачът допусне грешка. Той е приспособен за лек офроуд с късите си надвеси и дългия ход на окачването, а това прави по-лесно преминаването по неравности и дупки на пътя. Височината позволява на възрастни хора да се возят комфортно отзад, а багажното отделение предоставя достатъчно пространство. В резултат от всичко това Avenger е най-добрият електрически градски автомобил в момента.“

Последните награди от TopGear.com се присъединяват към спечелените досега отличия от Jeep Avenger. Сред тях са наградите „Автомобил на 2023 г. в Европа“ (спечелена за първи път от Jeep) и „Най-добър семеен SUV“ в конкурса за световна кола на годината 2023 на дамите.

Новият Avenger е компактен SUV, който с дължината си от 4 м метра е позициониран в бързо развиващия се B-SUV сегмент. Той е насочен към активните хора, които търсят SUV с компактни размери, но същевременно предлага изобилие от място и възможности за съхранение на вещи. Avenger е проектиран и конструиран като чистокръвен Jeep, като съчетава гените на марката в компактен SUV с уникална комбинация от повишена проходимост, стил, функционалност и технологии.

Задвижването е от ново поколение и се състои от  400-волтов електромотор с мощност 115 kW и 260 Nm максимален въртящ момент и нова  батерия с капацитет 54 kWh, която осигурява пробег до 400 км (по WLTP). Въвеждането на Avenger на европейските пазари поставя началото на следващата фаза от електрификацията на Jeep. Тази вълна ще донесе четири напълно електрически автомобила, които ще излязат на пазара до 2025 г. До края на 2030 г. европейските продажби на Jeep ще бъдат на 100% електрически автомобили.