Първият изцяло електрически Jeep Avenger бе представен в Париж

17 October 2022

Новият Jeep Avenger бе представен на автомобилното изложение в Париж. Това е първият изцяло електрически автомобил на марката и поставя началото на въвеждането на пазара на гама от напълно електрически модели Jeep с повишена проходимост и с подходящи размери за Европа. Новият Avenger заема важно място в глобалната стратегия за електрификация на американския производител, който има за цел да се превърне в световен лидер в сегмента на SUV автомобилите с нулеви емисии.

Avenger е проектиран и конструиран като автентичен Jeep и носи гените на марката в размери на компактен SUV с уникална комбинация от проходимост, стил, функционалност и технологии, за да отговори на нуждите на най-взискателните клиенти, включително и на потребностите им да разполагат с постоянна свързаност.

„Новият Jeep Avenger е крайъгълен камък за марката, тъй като е първият от гамата напълно електрически автомобили за Европа“, каза Кристиан Мюние, главен изпълнителен директор на Jeep. „Той предлага качествата на Jeep, които са подходящи за европейския пазар, и е страхотна изцяло електрическа алтернатива в B-сегмента“, добави Мюние.

Новият Avenger се произвежда във високотехнологичния завод на концерна Stellantis в полския град Тихи. Моделът е оборудван стандартно със системите за избор на терен Select-Terrain и за спускане по наклон Hill Descent Control, които в комбинация с изключителните ъгли на проходимост и пътен просвет осигуряват впечатляваща проходимост за сегмента.

По отношение на електрификацията Avenger разполага с ново поколение 400-волтова задвижваща система, която съчетава нов електромотор и нова батерия. При използване на кабел тип Mode 4 на бърза зярядна станция със 100 kW постоянен ток само три минути са достатъчни за осигуряване на пробег от 30 км, а за 24 минути батерията се зарежда от 20 до 80%.

Новата мисия на Avenger в Европа

Новият Avenger е разработен за специфичните нужди на европейските потребители. Той е компактен SUV с дължина 4 м и се позиционира в бързо развиващия се B-SUV сегмент, който е втори по обем на продажбите в Европа.

През 2023 г. B-SUV сегментът се очаква да достигне общо 2,2 милиона годишни продажби, което представлява един на всеки пет автомобила, продадени в Европа. Новият Avenger е позициониран под Renegade, допълвайки предлагането на марката Jeep в B-SUV сегмента.

„Jeep Avenger е първият SUV с нулеви емисии за марката Jeep“, каза Антонела Бруно, ръководител на Jeep Europe в Stellantis. „Това ще бъде новата входна врата за гамата на Jeep и ще ни позволи да допълним нашето SUV покритие на пазара. Очакваме той да стане най-продаваният модел в нашето портфолио до 2024 г. Avenger добавя още едно ниво на електрификация към нашите предложения и представлява по-нататъшна стъпка в еволюцията на марката Jeep.“

„Jeep Avenger е емоционален, забавен, готин и се отличава от тълпата“, добави тя.

Моделът ще бъде наличен в шоурумите на марката в началото на следващата година, но клиентите вече могат да резервират предварително ексклузивната серия 1st Edition, която разполага с топоборудване и изключително ефектна визия.

Всички качества на Avenger го превръщат в ценен и привлекателен избор за потребителите, които търсят алтернатива с нулеви емисии от марката Jeep далеч от по-традиционните представители в сегмента. Новият модел има мисията да разшири клиентската база и е насочен към хора с активен начин на живот, които желаят модерен дизайн, повишена проходимост, компактни размери и просторен интериор.

 

Изцяло ново електрическо задвижване

Jeep Avenger се задвижва от нова система, която съчетава нов електрически мотор и нова батерия. Той предлага безкомпромисно удоволствие от шофирането на и извън пътя благодарение на високите мощност и въртящ момент, както и на специфичното калибриране на електрическото задвижване. Това е второ поколение 400-волтово задвижване и е първото, лансирано от Emotors – джойнт венчър между Stellantis и Nidec Leroy-Somer Holding. Мощността от 115 kW съответства на 156 конски сили и 260 Нм максимален въртящ момент.

Новата батерия с капацитет 54 kWh се произвежда от Stellantis и предлага висока енергийна плътност и отлично съотношение между номинална и използваема енергия. Акумулаторният пакет се състои от 17 модула и 102 клетки тип 811 NMC с литиево-йонна технология и осигурява пробег 400 км пробег (по WLTP), който в градски условия се увеличава до 550 км.*

Батерията е преминала повече от 2 милиона километра тестове и е с много компактни размери, интегрирана под предните и задните седалки и централния тунел. При шофиране извън асфалтовите пътища тя е защитена благодарение на високия пътен просвет и предпазните панели под каросерията.

Зареждането на новия Avenger е изключително лесно. Чрез кабел тип Mode 4 и свързване към бърза зарядна станция на 100 kW за три минути се зарежда енергия за изминаване на пробег от 30 км, а 24 минути са достатъчни за зареждане на батерията от 20 до 80%.

Като се има предвид, че европейските потребители изминават средно около 30 км на ден, превозното средство може да се шофира в продължение на дни, преди да се наложи презареждане. С кабел тип Mode 3 на 11 kW променлив ток и свързване с Wallbox или обществена станция батерията се зарежда от 0 до 100% за 5,5 часа.

 

Изключителна проходимост

Основен принцип на всеки автомобил Jeep е да притежава повишена проходимост, която днес се постига с по-устойчив подход благодарение на 4хе Plug-in хибридната технология и вече напълно електрическите задвижващи системи.

Новият Avenger е първият модел на Jeep с предно предаване, оборудван стандартно със системите за избор на терен Selec-Terrain и за спускане по наклон Hill Descent Control, които заедно с впечатляващите ъгли на проходимост и повишения пътен просвет го правят еталон в сегмента.

Системата Selec-Terrain предлага шест режима: Normal за всекидневно шофиране; Eco за повишаване на пробега; Sport за повече удоволствие от шофирането; Snow за максимално сцепление върху заснежени пътища или настилки; Mud за по-добра проходимост и сцепление върху кал; Sand за ограничаване на риска от засядане върху песъчлива настилка.

Архитектурата на автомобила достига възможно най-високите нива на компактност, без да се прави компромис с отличителните характеристики на марката Jeep.

Новият Avenger е дълъг 4,08 м, което го прави с 16 см по-къс от Renegade. Електрическият SUV има къси предни и задни надвеси, които подобряват пропорциите му. Присъствието му на пътя е подсилено от по-големи колела, отколкото би се очаквало от автомобил с такъв размер.

Благодарение на комбинацията от къси надвеси и големи колела Avenger предлага най-добрия пътен просвен в сегмента (200 мм), както и удивителни ъгли на приближаване (20°), отдалечаване (32°) и рампов ъгъл (20°). Тези качества имат съществено значение при шофиране извън пътя, но са полезни и в градския живот, например при изкачване по стръмна рампа за паркиране.

Съвременен Jeep дизайн

Avenger предлага модерна интерпретация на дизайна на Jeep в компактни размери. Предната част на автомобила показва емблематичната решетка със 7 отвора – автентичен подпис на марката Jeep, който е еволюирал от вертикален към по-хоризонтален в името на функционалността.

Извитата решетка е разположена пред фаровете, за да ги предпази в случай на удар. Изпъкналите калници, друг класически елемент от дизайна на Jeep, предлагат усещане за сила и здравина, като същевременно придават солидно и внушително присъствие на пътя и извън него.

Страничният изглед е белязан от класическите трапецовидни арки на колелата, предназначени да оптимизират вертикалния ход на колелата. Моделът се отличава с внушителни 18-инчови джанти със грубоват дизайн и диамантно покритие, монтирани на гуми с диаметър 690 мм. Силуетът е внимателно конструиран за оптимална аеродинамична ефективност и да носи усещане за динамика, подсилено от плаваща C колона, която е позната и от актуалната гама.

В задната част автомобилът разполага с характерни светлини, вдъхновени от класическите метални туби за гориво с релефен знак X. Символът X е повтаряща се тема в екстериора и интериора и чрез мотива X-Camo, който съчетава концепцията за камуфлаж с буквата X.

 

Защита на 360°

За да се намалят щети, причинени от удари с ниска скорост, които представляват около 70% от случаите на инциденти в Европа, новият Avenger е оборудван с предпазни панели, 360° облицовка и защитени предни фарове.

Предните фарове са затворени и разположени високо за защита в случай на удари с ниска скорост. Освен това, новите предпазни панели за SUV са изработени от полимер и имат специално покритие, което позволява повредата да не се вижда, ако например са надраскани. В зони, изложени на по-голям риск, включително долната част на вратите, облицовката е по-висока за допълнителна защита.

Практичен и просторен интериор

Интериорът на новия Jeep Avenger следва принципа „проектиран, за да служи“. Изчистеният грубоват интериорен дизайн залага на стилно арматурно табло, вдъхновено от историята на марката Jeep и по-специално от Jeep Wrangler.

При влизане в автомобила погледът се приковава от горната част на таблото, където е оформен един хоризонтален функционален „лъч“ и той включва всички вентилационни отвори, амбиентно осветление, централен сензорен екран 10,25’’ с еднакво добра видимост и за водача, и за пътника. Долната част на таблото предлага удобен и широк рафт за съхранение на предмети.

Новият Avenger притежава уникални детайли за този сегмент като премиум седалки с кожени вложки, които са с електронно регулиране и функция за масаж (ще бъде налична на по-късен етап), многоцветно амбиентно осветление, което намалява натоварването на очите при дълго нощно шофиране, и голям панорамен покрив (ще бъде наличен на по-късен етап). За по-голяма безопасност страничните светлини на автомобила остават видими и когато задният капак е отворен.

Централната конзола също е разработена така, че да увеличи максимално наличното полезно пространство за водача и пътника. Тя предлага възможно най-голямото вътрешно пространство за съхранение в компактен автомобил. Новият Avenger предлага най-добрите показатели в своя сегмент – 34 литра място за съхранение отпред, което е впечатляваща цифра, като се има предвид средното ниво от 15 литра в сегмента.

Този изключителен резултат е постигнат чрез оптимизиране на всички пространства и създаване на практични и просторни отделения за съхранение.

За по-голяма гъвкавост и модулност централните тунелни разделители могат да се преместват, за да отговорят на размерите на различни предмети или дори да се премахват, за да се освободи място за по-големи предмети. Допълнително полезно пространство е налично под бутоните на автоматичната трансмисия и е защитено от сгъваем магнитен капак. В това пространство може да се зарежда мобилен телефон, като същевременно се съхранява бутилка вода от 1,5 литра.

Същите принципи са приложени и в багажното отделение. Неговият обем от 380 л е сред най-добрите в сегмента, а практичността му личи от височината на прага на товарене, който е намален до 720 мм. Същевременно широчината на задния капак е увеличена до над 1 м, а предлагането на електрически механизъм за отваряне и затваряне Hands-Free също не е обичайно за този сегмент.

Постоянна свързаност с най-модерни технологии

Новият Jeep Avenger е създаден за „винаги свързани“ клиенти и осигурява изключително дигитално изживяване. Всички версии ще бъдат оборудвани с 10,25-инчов мултимедиен екран Uconnect Infotainment, комбиниран с изцяло дигитален клъстер в два варианта (7 и 10,25 инча). В системата Uconnect 10’’ разполага с подобна на смартфон графика и предлага възможност за копиране на външно устройство в инфо-развлекателната система на автомобила чрез безжична връзка Android Auto и Car Play, миксиране и съпоставка на съдържание за изграждане на собствен интерфейс (до 12 уиджета на страница, до 6 страници), вградена навигация TomTom с подобрено гласово разпознаване и актуализации по въздуха.

Новият Jeep Avenger предлага и набор от услуги и функционалности, от които потребителите могат да се възползват дистанционно. Например – благодарение на мобилното приложение Jeep собствениците могат да локализират местоположението на автомобилите си директно от своите смартфони. Потребителите могат дори да заключват и отключват вратите си, да проверяват нивото на батерията, да настройват климатичните функции и да презареждат автомобила, както и да взаимодействат директно с Avenger чрез гласов асистент.

 

Усъвършенствани технологии за асистенция

Jeep Avenger предлага пълен набор от функции за подпомагане на водача, включително автономно шофиране от ниво 2, което автоматично регулира скоростта и траекторията и използва адаптивен круиз контрол и позициониране в средата на лентата.

По този начин се осигурява асистенция на водача, за да се помогне на автомобила да следва лентата и да остане в средата на лентата и на безопасно разстояние от превозното средство отпред за спокойно и безопасно шофиране. Наред с това автономното шофиране от ниво 2 включва асистент за задръстване за улеснено и комфортно шофиране дори в случай на натоварен трафик.

Новият модел предлага също така функция за разпознаване на пътни знаци, която разчита и интерпретира пътните знаци; автоматично аварийно спиране с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, което забавя автомобила до спиране, за да намали риска от възможни злополуки; разпознаване на умора и предупреждение на водача; наблюдение на слепите зони, предупреждение при излизане от лентата; 360° сензори за паркиране с функция Active Park Assist (ще бъде налична на по-късен етап); и 180° задна камера с изглед от птичи поглед.

 

Jeep Avenger 1st Edition

От днес до 30 ноември се открива инициатива за предварителни резервации за новия Jeep Avenger 1st Edition. Това е изключително високо оборудвана версия и възможност, която не бива да се пропуска. Първите клиенти, които проявят интерес чрез онлайн предварителна резервация ще бъдат и първите хора, които ще могат да поръчат и шофират новия Avenger.

Атрактивната версия Jeep Avenger 1st Edition разполага с двуцветна каросерия, затъмнени стъкла, 18-инчови алуминиеви джанти и изцяло LED дневни светлини. Интериорът предлага многоцветно амбиентно осветление, жълта фаша на таблото, премиум седалки в черен цвят с жълти акценти и отопление, отопление на челното стъкло, централна конзола със затваряне, регулируем по височина под в багажника и електрическа врата с Hand-Free отваряне.

Освен това лансиращата версия е оборудвана с инфоразвлекателна система Uconnect с 10,25’’ сензорен екран и изцяло дигитален клъстър 10,25’’ безжично свързване Car Play / Android Auto и подложка за безжично зареждане на смартфони.

Jeep Avenger 1st Edition разполага ексклузивно с асистиращи системи ADAS за автономно шофиране от ниво 2, които помагат на водачите по напълно автономен начин да поддържат скоростта, разстоянието до превозното средство отпред и средата на лентата.

Високото оборудване се допълва с автоматична климатична инсталация, наблюдение на слепите зони, автоматични дълги светлини, автоматично затъмняване на вътрешното огледало, електрически сгъваеми и отопляеми външни огледала, 360° сензори за паркиране със задна камера с изглед с птичи поглед и кабел Mode 3 за зареждане от обществени станции.

Съгласно инициативата „Свобода на избор“, когато автомобилът бъде наличен, Jeep ще предложи на клиентите ексклузивно пълен набор от продукти за частно и обществено зареждане като Wallbox, позволяващ им да включат в гаража си или RFID карта за 300 000 партньорски обществени станции за зареждане в Европа.

 

Ексклузивно персонализиране с повече от 100 аксесоара

Съгласно традициите на Jeep новият Avenger може да бъде допълнен със специфични аксесоари и пакети за персонализиране.

Jeep Avenger ще предлага повече от това, като позволява обичайното персонализиране, базирано на специфичните нужди на клиента, и ще се похвали с подхода „отличи се от останалите“, давайки на клиентите няколко възможности да направят своя SUV уникален.

 

Персонализиран Avenger

На автомобилното изложение в Париж марката Jeep показва зашеметяващ Jeep Avenger в цвят гранит с черен покрив, персонализиран със стикер на предния капак с уникалния X-camo мотив, сини акценти и лого на Avenger. Автомобилът също има 18-инчови черни лакирани джанти със сини детайли, подчертаващи електрическото задвижване.

Интериорът включва капак с магнитна подложка на централната конзола с лого “e” в синьо отвън и X-camo материя отвътре; гумени постелки за отделенията за съхранение на таблото и централния тунел с типична X-camo материя; първокласни мокетени стелки с логото на силуета на автомобила.

 

Произведен във високотехнологичния завод в Тихи, Полша

Заводът в Тихи (Полша) е построен през 1972-1975 г. и заема площ от повече от 2,4 милиона квадратни метра, от които производствените халета и сервизните съоръжения представляват 0,5 милиона квадратни метра. Целият производствен цикъл за трансформиране на рулони от ламарина в завършен автомобил изисква приблизително дванадесет инженерни часа. Един автомобил слиза от поточните линии практически на всеки 50 секунди.

Производството в Tихи е организирано в съответствие с най-високото ниво на качество и е наградено с бронзова, сребърна и златна награда от програмата World Class Manufacturing за производство от световна класа като признание за постоянното подобряване на продуктите, процесите и услугите и предоставяне на най-добрия избор на клиентите.

Заводът работи с пълен производствен цикъл, състоящ се от четири етапа: щамповане – управлява се от външен доставчик от 1998 г.; заваряване – което гордо може да се похвали с 99,5% автоматизация благодарение на 921 робота, работещи на линията; бояджийски цех – също над 90% автоматичен; и монтажни производствени линии. Заводът в Тихи е произвел внушителния брой 12,5 милиона автомобила от пускането на производството през 1975 г. до септември 2022 г. Направени са значителни инвестиции в пускането на платформата B-SUV.

 

*Консумация на електроенергия Jeep Avenger с пълен електрически пробег kWh/100km: 15,9; Емисии на CO2 g/km: 0. Стойности, определени съгласно комбинирания цикъл WLTP, измерени от производителя при тестове преди одобрение и които могат да бъдат променени след окончателното типово одобрение. Посочените стойности са за сравнителни цели. Важно: действителните стойности на консумацията на електрическа енергия могат да бъдат силно различни и могат да варират в зависимост от условията на употреба и от различни фактори като: опции, честота на презареждане с електричество на изминати километри, температура на околната среда, стил на шофиране, скорост, общо тегло, употреба на определено оборудване (климатик, отопление, радио, навигация, светлини и др., видове и състояние на гумите, пътни условия, външни климатични условия и др.)

Автономност Jeep Avenger с пълен електрически пробег: 392-390 км. Стойности, определени съгласно комбинирания цикъл на WLTP, измерени от производителя при тестове преди одобрение и които могат да бъдат обект на промяна след окончателното типово одобрение. Важно: действителната автономност може да бъде силно различна и може да варира в зависимост от: опции, условия на използване на автомобила (стил на шофиране, скорост, общо тегло и т.н., използване на определено оборудване, климатик, отопление и т.н., видове гуми, пътни условия, външни климатични условия.)

За допълнителна конкретна и подробна информация относно електрическата автономност на Jeep Avenger и различните фактори, влияещи върху такава електрическа автономност, ще бъде предоставена на официалния уебсайт, веднага щом автомобилът бъде хомологиран и достъпен за продажба.

 

**Асистиращите системи не заместват водача. Винаги шофирайте внимателно и предпазливо, поддържайки контрол над автомобила с педалите и ръцете на волана, в съответствие с правилата за движение по пътищата.