Jeep обяви план за превръщане в глобален лидер в SUV електрификацията

08 September 2022

Легендарната американска марка Jeep днес разкри своя цялостен план за следващо поколение изцяло електрически автомобили 4xe. Това е важна част от устойчивата трансформация на Jeep към водеща електрифицирана SUV марка в света.

Планът обявява въвеждането на четири изцяло електрически SUV автомобила в Европа и Северна Америка до края на 2025 г. Предвижда се 50% от продажбите на Jeep в САЩ до 2030 г. да бъдат на изцяло електрически превозни средства. Също до 2030 г. продажбите на марката в Европа ще бъдат 100% на електрически автомобили. Този план е в синхрон с целите за нетни нулеви въглеродни емисии, начертани от концерна Stellantis в дългосрочната стратегия Dare Forward 2030.

„Водени от успеха на нашата електрифицирана гама 4xe в Европа и Северна Америка, ние проектираме и разработваме най-устойчивите и най-способните SUV автомобили Jeep досега по пътя към превръщането ни във водеща SUV марка с нулеви емисии в света“, каза Кристиан Мюние, главен изпълнителен директор на Jeep. „Това е далновидна стратегия като гаранция, че милионите почитатели на Jeep по целия свят ще продължат да имат планета, която да изследват, прегръщат и пазят. Електрификацията е чудесна за нашата марка, защото я прави по-вълнуваща, устойчива и забавна.“

Jeep показа първите изображения на два напълно електрически SUV автомобила. Това са изцяло новият Jeep Recon и изцяло новият Wagoneer с кодово име Wagoneer S, които ще се продават в Северна Америка и други райони на света. Изцяло новият електрически Jeep Avenger ще бъде пуснат в Европа в началото на следващата година.

 

Електрифицираната гама на Jeep за Северна Америка

Jeep разработва цялостна електрифицирана продуктова гама, надграждайки успеха на най-продавания Plug-in хибриден автомобил в САЩ Wrangler 4xe и наскоро представения Grand Cherokee 4xe. Новата гама е проектирана така, че да подобри легендарните способности на автомобилите Jeep и да разшири обхвата им извън Северна Америка.

„С непрекъснатото разширяване на приложението на технологията 4xe в цялата ни гама ние предефинираме свободата и приключенията по начин, който само марката Jeep може“, каза Джим Морисън, ръководител на Jeep за Северна Америка. „До края на 2025 г. цялата ни гама ще бъде електрифицирана, като ще включва четири изцяло електрически превозни средства в най-конкурентните пазарни сегменти.“

Този план за електрификация ще разшири портфолиото на Wagoneer. Марката ще предложи изцяло нов изцяло електрически Wagoneer в премиум SUV сегмента от среден клас. В сегмента на големите SUV-ове моделите на Wagoneer ще предлагат задвижвания, които са насочени към приблизително 500 мили комбиниран пробег.

 

Изцяло новият Jeep Recon: 100% Jeep, 100% нулеви емисии

Един от първите изцяло нови електрически SUV модели за Северна Америка е Jeep Recon. Този автомобил е насочен към хора, които обичат да се впускат в екстремни приключения в почти пълна тишина със здраво и изцяло електрическо превозно средство. Jeep Recon е проектиран от нулата да бъде 100% Jeep 4×4 със 100% нулеви емисии. Този SUV ще се предлага изключително като BEV и ще подобри офроуд приключенията с:

  • Истинска висока проходимост със система Jeep Selec-Terrain, диференциали с електронен блокаж, защита на дъното на автомобила, куки за теглене, и агресивни офроуд гуми.
  • Автентична Jeep свобода под открито небе с електрически покрив, който се управлява с едно докосване и възможност за отстраняване на вратите и челното стъкло.
  • Най-новото поколение инфо-развлекателна система Uconnect, която съдържа подробни пътеводители за най-забележителните офроуд маршрути.

„Изцяло новият електрически Jeep Recon има способността да пресече могъщото трасе Рубикон, едно от най-предизвикателните офроуд трасета в САЩ, и да достигне края на маршрута с достатъчно заряд, за да се върне обратно в града и да презареди“, каза Мюние.

Този глобален SUV ще бъде показан на публиката през следващата година, а производството ще започне през 2024 г. в Северна Америка. Клиентите в САЩ ще могат да направят резервация за новия SUV Jeep Recon BEV в началото на 2023 г. Jeep Recon ще се продава на основните пазари по света, включително Европа.

 

Изцяло нов електрически Wagoneer – изкуството на американския лукс

Семейството Wagoneer също ще порасне с изцяло нов нов SUV. С кодово име Wagoneer S това изцяло електрическо превозно средство ще продължи да разширява пазарното присъствие на марката в премиум SUV сегмента, като предлага уникален, елегантен, аеродинамичен дизайн и 4×4 възможности като стандарт, със системи за офроуд, усъвършенствана технология, фокусирана върху марката Jeep и впечатляваща мощност.

Този нов, изцяло електрически и глобален SUV ще се предлага ексклузивно като BEV, като има за цел пробег от 400 мили с едно зареждане, мощност от 600 к.с. и ускорение от 0-60 мили/ч за около 3,5 секунди. Външният дизайн се откроява с характерна LED осветена решетка, която засилва силното излъчване на емблематичния изправен силует на Wagoneer.

„Ние ще зарадваме нашите клиенти с първокласен, високоефективен SUV, който е зареден с технология и висококачествена изработка, предлагащ 4×4 възможности, висока производителност, бързо ускорение и целеви пробег от 400 мили с едно зареждане“, добави Мюние.

Новият Wagoneer BEV също ще бъде показан пред публика през следващата година, а производството ще започне през 2024 г. в Северна Америка. Клиентите в САЩ ще могат да направят резервация за този модел в началото на 2023 г. Той ще се продава на основните пазари по света, включително Европа.

Новият Avenger, първият изцяло електрически Jeep, пристига в Европа през 2023 г.

Марката Jeep вече направи голяма стъпка към промяната в Европа, като предлага само електрифицирани SUV модели в страни като Германия и Франция.  До края на годината 100% от гамата на Jeep ще бъде електрифицирана на почти всички европейски пазари.

Обявеният днес план се основава на стратегията 4xe, развивайки гама от способни, напълно електрически автомобили, проектирани и съобразени с европейските пазари. До 2025 г. марката ще представи четири автомобила с нулеви емисии, които да покрият основните сегменти. Като резултат от продуктовата офанзива към 2030 г. всички модели на Jeep, които се продават в региона, ще бъдат 100% електрически.

Първият модел от тази продуктова промяна е изцяло електрическият Jeep Avenger – компактен SUV, показан по време на представянето на дългосрочната стратегия Dare Forward 2030 на концерна Stellantis по-рано тази година.

Новият Jeep Avenger, който ще бъде част от гамата в Европа и на някои други пазари като Япония и Южна Корея, ще бъде позициониран под Renegade и ще се произвежда във високотехнологичния завод в Тихи, Полша.

С целеви електрически пробег от 400 км новият компактен SUV ще предлага впечатляващи за сегмента просвет, преден и заден ъгъл на проходимост, като същевременно ще предостави модерен и технологично усъвършенстван интериор с много пространство за пътници и товари.

„Новият Avenger ще открие пред марката Jeep възможности, които са подходящи за европейския пазар,” каза Антонела Бруно, ръководител на Jeep Europe в Stellantis, „Този модерен, забавен и емоционален SUV ще се хареса на нарастващия брой от клиенти, които търсят мощна, компактна, съвременна и изцяло електрическа алтернатива на предлаганите продукти на пазара и ще я открият в лицето на марката Jeep.”

Jeep Avenger ще дебютира в рамките на Автомобилния салон в Париж на 17 октомври, като резервациите ще бъдат отворени за клиенти в същият ден. Очаква се новият модел Avenger да бъде в шоурумите в началото на 2023 г.

 

4xe е новото 4x4

Марката Jeep продължава да разширява своята гама от 4xe автомобили по света, усъвършенствайки своите легендарни 4×4 способности благодарение на електрификацията и новите технологии. Настоящият план е фокусиран върху Северна Америка и Европа, но плановете и за останалите пазари ще бъдат обявени скоро.

„Днес споделихме само част от нашето ново изцяло електрическо SUV портфолио, като доказателство за това, което предстои в следващите 24 месеца и защо казваме, че 4xe е новото 4×4,” сподели Мюние. „Тази мощна комбинация от дизайна на Jeep, легендарно 4×4 задвижване и електрификация ще промени пазара на SUV, позволявайки на повече клиенти в повече страни и повече сегменти да се присъединят към нас по пътя ни към свободата с нулеви емисии.”

 

Марката Jeep

Изградена върху повече от 80 години легендарно наследство, Jeep е автентична SUV марка, която носи на хората възможности, качествена изработка и гъвкавост на личности, които търсят необикновени пътувания. Jeep отправя открита покана да живеете пълноценно, като предлага широка гама от автомобили, продължаващи да осигуряват на собствениците си чувство за сигурност и увереност да се справят с всяко пътуване.