Новият Jeep Avenger е обявен за Автомобил на годината 2023 в Европа

18 January 2023

  • Jeep Avenger е първият автомобил на марката Jeep, който печели престижната награда
  • Жури от 57 експерти от 22 държави класира Avenger на първо място
  • Първият изцяло електрически модел на Jeep спечели конкурса с 328 точки, изпреварвайки втория с 87 точки преднина
  • SUV моделът на Jeep е проектиран и произведен в Европа според изискванията и вкуса на европейските потребители
  • Avenger е първият от четирите изцяло електрически модела, които Jeep ще пусне на европейския пазар до 2025 г.
  • След успеха на ексклузивната серия 1st Edition, клиентите могат да избират от пълната гама на новия Jeep Avenger

 

Новият Jeep Avenger, първият изцяло електрически автомобил на марката, беше обявен за Автомобил на годината 2023 в Европа. Компактният SUV модел е първият Jeep, който печели тази престижна награда в нейната 60-годишна история. Avenger се класира на първо място в конкуренцията на останалите шест финалисти в конкурса Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X и Volkswagen ID Buzz.

 

Победителят беше определен чрез гласуване от независимо експертно жури от 57 представители на 22 държави, излъчено от девет специализирани автомобилни издания. Резултатът на Avenger от 328 точки и 21 първи места му осигури победата с 87 точки преднина пред втория автомобил в класирането. Всички членове на журито с изключение на един поставиха Avenger на едно от първите три места. Резултатът от гласуването бе обявен на церемония в рамките на автомобилното изложение в Брюксел на 13 януари.

 

Новият президент на журито Сьорен Расмусен коментира резултата с думите: „Jeep Avenger заслужено спечели наградата Автомобил на годината 2023 в Европа. По убедителен начин той отразява епохата, в която е навлязъл автомобилният свят и с дизайна си излъчва голямата промяна, която настъпва в известната марка. Jeep Avenger е истински европеец и притежава толкова много добри характеристики, че журито със задоволство му присъжда титлата Автомобил на годината 2023. Поздравления!“

 

„Jeep Avenger се оказа перфектна комбинация за повечето предназначения – той е компактен и пъргав за използване в града, има достатъчно мощност и въртящ момент да се движи по всякакви пътища и добър пробег дори за пътувания на средни разстояния. В интериора е налично много пространство, въпреки че дължината на автомобила е само 4,08 м. Това е един завършен и универсален, а не само градски автомобил. Но преди всичко се откроява с дизайна си, който ви разтърсва“, коментира Алберто Сабатини, вицепрезидент на организацията за Автомобил на годината в Европа.

 

„За нас е гордост и чест, че това изтъкнато жури от европейски автомобилни експерти избра първия електрически SUV модел на Jeep за автомобил на годината в Европа“, заяви Кристиан Мюние, главен изпълнителен директор на Jeep.

„За първи път марката Jeep има автомобил, който достига до финала в конкурса и го печели. Този факт показва колко важен модел е за нас Avenger като решаващ компонент в нашата глобална стратегия за електрификация и в превръщането на марката в световен лидер в производство на SUV автомобили с нулеви емисии. Поздравления и за всички останали финалисти в този оспорван конкурс“, добави Мюние.

 

„Avenger потвърждава ангажимента на марката Jeep към европейския пазар и към електрификацията. Моделът представлява голяма крачка напред в електрическата еволюция на Jeep в Европа. Той поставя началото на портфолио от ново поколение електрически SUV автомобили с размери и качества, подходящи за Европа“, заяви Антонела Бруно, ръководител на Jeep за Европа.

 

Въвеждането на Jeep Avenger в Европа отбелязва старта на следващата фаза на електрификация на Jeep. Това е новата вълна от четири изцяло електрически автомобила, които ще излязат на пазара до 2025 г. До края на 2030 г. предлаганите от Jeep модели в Европа ще бъдат изцяло електрически.

 

Новият Avenger е компактен SUV с дължина 4 метра, който е позициониран в бързо растящия B-SUV сещмент, който е втори по обем продажби в Европа. Автомобилът на Jeep е пъргав, проходим и забавен за шофиране, като предлага отлична динамика благодарение на постоянния висок въртящ момент и се отличава със своята базшумност. Новият SUV е предназначен за хора с активен начин на живот, които търсят автомобил с компактни размери и най-високи технологии.

 

Електрическото задвижване съчетава нов 400-волтов електродвигател с мощност 115 kW и максимален въртящ момент 260 Нм и нова батерия с ресурс от 54 kWh. Пробегът в комбиниран WLTP цикъл е до 400 км, като може да бъде увеличен на повече от 550 км в градски условия.

 

Новият Jeep Avenger беше представен официално на 17 октомври на изложението в Париж и веднага предизвика огромен интерес и много позитивни отзиви. Доброто възприемане бе потвърдено от интензивен клиентски интерес. За по-малко от 3 месеца бяха продадени над 8000 екземпляра след отварянето на предварителните резервации за ексклузивната и високооборудвана серия 1st Edition. Първите доставки се очакват през второто тримесечие на настоящата година.