Новият Jeep Avenger е избран за най-добър семеен SUV автомобил в света на 2023 г.

16 February 2023

Новият Jeep Avenger продължава да получава признание и медийно внимание още преди доставянето на първите автомобили на клиентите в Европа. Изцяло електрическият модел спечели наградата за най-добър семеен SUV автомобил в света на 2023 г. в конкурса Woman’s World Car of the Year (WWCOTY).

Компактният SUV беше номиниран в категорията заедно с други 12 семейни SUV модели в 13-ото издание на конкурса. Международно жури с представители на 45 държави излъчи победителя.

„Jeep Avengerе спечели заслужено наградата в своята категория. От една страна той продължава легендата за марката Jeep, но в същото време представя напълно нова изцяло електрическа технология. Това е ангажимент към бъдещето, който клиентите ще оценят“, коментира Марта Гарсия, изпълнителен директор на WWCOTY.

Конкурсът излъчва единствените автомобилни награди в света, определени само от специализирани жени журналисти. Журито оценява превозните средства в различните сегменти по критерии като безопасност, качество, цена, дизайн, лекота на шофиране, предимства за клиентите и отпечатък върху околната среда. Тази година конкурсът бе белязан от развитието на автомобилната индустрия в посока към по-ефективни и екологични модели. Новият Jeep Avenger впечатли журито със своя успешен дизайн, отлична проходимост и минимален отпечатък върху околната среда.

„За нас е чест и признание, че международното жури от автомобилни журналисти присъди тази награда на първия в историята електрически SUV автомобил на Jeep. Бих искал да благодаря за това признание. Jeep Avenger играе ключова роля в нашата глобална стратегия за електрификация, тъй като марката следва курс към превръщането си в световен SUV лидер с нулеви емисии“, заяви Кристиан Мюние, главен изпълнителен директор на Jeep.

Avenger е компактен SUV с дължина 4 м, който е позициониран в бързо развиващият се B-SUV сегмент. Това е вторият по обем на продажбите сегмент на европейския пазар. Моделът е насочен към активни хора, които търсят SUV с компактни размери и изобилие от вътрешно пространство и възможности за съхранение на лични вещи. Той е проектиран и конструиран като автентичен Jeep. Гените на марката се пренасят в компактния SUV автомобил с уникална комбинация от проходимост, стил, практичност и технологии, съчетани с комбиниран електрически пробег до 400 км и над 550 км в градски условия. Задвижващата система се състои от нова батерия с капацитет 54 kWh и нов 400-волтов електрически двигател с мощност 115 kW и максимален въртящ момент 260 Nm.

Въвеждането на Avenger на пазара в Европа поставя началото на следващия етап от електрификацията на марката Jeep с лансиране на четири напълно електрически автомобила до 2025 г. До края на 2030 г. всички продажби на Jeep в Европа ще бъдат на изцяло електрически превозни средства.

Jeep Avenger беше представен на автомобилното изложение в Париж през 2022 г. и бързо заслужи признанието на клиентите и експертите в индустрията. През януари Avenger спечели наградата Автомобил на 2023 г. в Европа.  От отварянето на поръчките на 1 декември са продадени повече от 12 000 екземпляра.

 

 

 

Woman’s World Car of the Year

Наградите Woman’s World Car of the Year (WWCOTY) са единствените в света, които се определят от жури, съставено изцяло от жени автомобилни журналисти. Началото им е поставено през 2009 г. от новозеландската автомобилна журналистка Санди Майра. В момента тя е почетен президент, а изпълнителен президент е Марта Гарсия.

Този уникален конкурс има за цел да излъчи най-добрите автомобили на годината и да даде глас на жените в автомобилния свят. Критериите за оценяване се основават на същите принципи, които ръководят всеки шофьор при избора на автомобил. Журито не избира „женски автомобил“, тъй като автомобилите се делят според спецификата на пола. При оценяването се взимат предвид аспекти като безопасност, качество, цена, дизайн, лекота на шофиране, ползи за потребителите, отпечатък върху околната среда и др.