ЕЛЕКТРИФИЦИРАХА ДВА МОДЕЛА НА JEEP ЗА ЕВРОПА – COMPASS И RENEGADE

07 February 2020

В началото на 2020 г. конструкторите на FCA показаха двата автомобила в специална серия: Jeep Compass 4xe First Edition и Renegade 4xe First Edition, а в същото време споделиха много нови подробности за проекта.
И двата автомобила по-рано бяха представени като концептуални модели, а на тази снимка фамилията вече е в сериен вид.
Основните компоненти на хибридната система на Jeep 4xe. Вижте как е поставена батерията в свободното пространство под пода, без да бъде нарушен багажникът и интериорът. Между другото, гаранцията за автомобила е пет години, а за задвижващата батерия – осем.
Хибридната инсталация на Compass и Renegade е напълно идентична. Това е 1,3 бензинов турбо двигател, който предава въртящия момент на предната ос чрез автоматична трансмисия и отделен електромотор на задната ос. Сумарната мощност е еднаква и за двата кросоувъра: 240 к.с. Батерията с капацитет 11,4 кВтч е същата, като само на ток издържа 50 км, без да бъде стартиран двигателят. Ускоряването от нула до сто отнема около седем секунди и за двата хибрида, максималната скорост в електрически режим е 130 км/ч, а в хибриден – 200 км/ч. Каталожните емисии на въглероден диоксид и комбинираният разход на гориво са малко по-различни. За Compass 4xe тези показатели са 45 г/км и 1,97 л на сто, Renegade 4xe има 44-46 г/км и 1,9-2,0 л (в зависимост от гумите).
Новата емблема 4xe с „e“, стилизирана като електрически контакт, сега ще украсява електрифицираните модели на Jeep. Освен това събратята получават табели със сини контури и бутони за промяна на режимите на хибридната система в салона.
Всъдеходите могат да се движат в режими Hybrid, Full Electric и E-save. Последният спестява заряд в батерията. Двата автомобила са оборудвани с мултимедийната система Uconnect NAV с 8,4-инчов екран, в който има раздел с изображение на енергийните потоци между възлите. В арматурното табло нов седеминчов информационен екран отразява заряда на батерията и автономния пробег в напълно електрическия и хибриден режим, както и измервател на мощност/ възстановяването на енергията.
И двата автомобила с табели First Edition могат да бъдат поръчани в една от двете версии: Urban, базирана върху конфигурацията S, и Off-road на основата на вариацията Trailhawk. Автомобилите с обозначение Urban имат 19-инчови джанти , а Off-road – 17-инчови. Междувременно инженерите са поставили на Renagade 4xe First Edition изцяло LED светлини, докато на Compass – Bi-Xenon. Други бонуси: камера за обратно виждане, наблюдение на слепите зони в огледала, асистент за паркиране, безключов достъп .
Началната серия First Edition предлага добър набор от оборудване, включително за стена Hybrid Wallbox с мощност три киловата или опционално 7,4 кВт. Времето за зареждане с тях е съответно 3,5 часа или 100 минути. Зареждането може да бъде планирано и да бъде следено нивото на зареждането от смартфона.
През лятото Compass 4xe и Renegade 4xe ще се появят на основните европейски пазари в познатите нива на оборудване Longitude, Limited, S и Trailhawk. Това стартиране ще бъде важна стъпка към целта, поставена от марката шеф Кристиан Мениер, за да направи Jeep най-екологичната SUV марка.